Werken bij Museumspoorlijn STAR

Wilt u ook meehelpen aan de toekomst van de museumspoorlijn? Dat kan ook als vrijwilliger! Een groep van circa 130 enthousiaste vrijwilligers zorgen er voor dat de treinen van Museumspoorlijn STAR kunnen (blijven) rijden.

Deze vrijwilligers zijn niet alleen ‘treinhobbyisten’. Sterker nog, van man tot vrouw, van jong tot oud, van stratenlegger tot meester in de rechten…. We zijn een diverse groep mensen. We hebben dan ook voor elk wat wils! Van administratief werk tot onderhoud van de spoorlijn. Van horeca tot conducteur. Hieronder ziet u een opsomming van de diverse hoofdgroepen waarin de vrijwilligers actief zijn.

Actuele vacatures

We kunnen altijd hulp gebruiken, dus als het je leuk lijkt om bij een of meerdere van onze teams te komen helpen, neem dan vooral contact met ons op! Dat kan via info@stadskanaalrail.nl of 0599-651890.

Dienst Weg en Werken

Dienst Weg en Werken

De dienst Weg en Werken is verantwoordelijk voor het onderhoud van de spoorlijn. Bielzen vervangen. Wissels repareren. Snoeien van bomen en struiken.  Dat is het werk van de dienst Weg en Werken, het onderhoud van 26 kilometer spoorlijn!

Technische Dienst

technische dienst

Met een storing aan uw auto gaat u naar de garage.  Bij Museumspoorlijn STAR is de Technische Dienst in feite de ‘garage’ van de spoorlijn. De Technische Dienst zorgt voor het onderhoud van de historische treinen.  Daarvoor is in Stadskanaal een goed uitgeruste werkplaats te vinden. De Technische Dienst heeft in de loop van de jaren een uitgebreide ervaring opgebouwd op het gebied van de revisie van rijtuigen, stoom- en diesellocomotieven.

Exploitatie

Conducteur

Zonder het team Exploitatie rijdt de trein uiteindelijk niet. Dit team is verantwoordelijk voor de machinisten (stoom en diesel), conducteurs, rangeerders, kaartverkopers en treindienstleiders.  De opleidingen voor deze functies worden binnen het team verzorgd.

Horeca

Stationsrestauratie

Onze bezoekers willen niet alleen een rit maken met de trein. Ook kunnen ze gebruik maken van onze stationsrestauratie in Stadskanaal en ons barrijtuig in de trein.  Het team Horeca zorgt hier voor de ‘inwendige mens’. Of het nu gaat om een kopje koffie met appelgebak of een uitgebreid buffet voor een gezelschap, de vrijwilligers van het team Horeca zorgen ervoor.

Public Relations

PR

Promotie is een belangrijk onderdeel van onze organisatie. Immers, hoe komen onze bezoekers te weten wanneer wij rijden?  Het team Public Relations is verantwoordelijk voor de jaarlijkse brochure, de website, maar ook voor social media.  Bekijk onze Facebook-pagina bijvoorbeeld eens. Maar ook het bezoeken van beurzen en verzorgen van persberichten hoort bij het team Public Relations.

Museum

museum

In de rijtuigenloods op het emplacement Stadskanaal is ons museum te vinden.  Hier bevindt zich onze uitgebreide collectie van historische spoorse voorwerpen.  Een uitgebreide expositie is op de eerste verdieping van het museum te vinden. De medewerkers houden zich bezig met het inrichten van tentoonstellingen, het inventariseren van de collectie en het geven van rondleidingen.

Evenementen

stukgoederen

Het team Evenementen zorgt voor de organisatie van evenementen als ‘Stadskanaal onder Stoom’,  ‘Halloween’ en de ‘Teddyberenexpress’.  Daarnaast bedenken ze nieuwe evenementen.

Souvenirs

In onze winkel in het museum kun je allerlei (spoorse) souvenirs kopen. Het team Souvenirs is hiervoor verantwoordelijk.  Ze bemannen tegelijkertijd ook de kaartverkoop in het museum. De souvenirswinkel is open op de meeste rijdagen.

Administratie

De administratie houdt zich bezig met allerlei facetten van administratie.  Van het verwerken van treinrapporten van de conducteur tot de financiële administratie. Maar ook het beantwoorden van de telefoon en de e-mail en het verwerken van reserveringen.

Aanmeldformulier

  Je hebt interesse om vrijwilliger te worden bij Museumspoorlijn STAR. Vul onderstaand formulier in, wij zullen dan met jou een afspraak maken.

  Je naam (verplicht)

  Jouw e-mailadres (verplicht)

  Jouw telefoonnummer (verplicht)

  Ik heb interesse in één van de volgende hoofdgroepen:

  Overige opmerkingen

  Veelgestelde vragen

  Kan iedereen vrijwilliger worden?

  In principe wel.  Wel wordt gekeken naar geschiktheid. Dat kan zowel qua gezondheid zijn, maar ook qua niveau en leeftijd.   Voor diverse functies gelden verschillende eisen. Dit zal in overleg gaan.

  Kan ik ook een betaalde baan krijgen bij Museumspoorlijn STAR?

  Nee, we werken alleen met vrijwilligers.

  Werken de vrijwilligers alleen in het weekend?

  Nee.  In principe is dit op alle dagen in de week mogelijk. Per team zijn er wel vaste werkdagen. Zo werkt Weg en Werken vaak op zaterdagen en werkt het team Technische Dienst veelal op doordeweekse dagen en zaterdagen.  En de mensen van Exploitatie zijn in actie op rijdagen. Dat zijn vaak zon- en feestdagen, maar ook op enkele doordeweekse dagen in het (hoog)seizoen.

  Ik wil machinist worden, kan dat?

  De opleiding voor stoom- en dieselmachinist verzorgen we in eigen beheer.  In principe begint men ‘onderaan de ladder’, dus bijvoorbeeld als rangeerder.  Een traject tot machinist kan zo enkele jaren duren.  Daarnaast wordt er gekeken of iemand geschikt is voor deze functie. Een medische keuring maakt er deel van uit. Van (potentiële) machinsten wordt tevens verwacht dat ze ook meehelpen bij de Technische Dienst bij het onderhoud van de locomotieven.

  Ik heb ‘niets’ met treinen. Is het dan wel interessant om bij Museumspoorlijn STAR te werken?

  Uiteraard.  Belangrijk is dat u het leuk vindt om in een enthousiast team te werken en bij te dragen aan het behoud van de spoorlijn. Ook leveren we als Museumspoorlijn STAR een belangrijke bijdrage aan het toerisme in de regio.  Vindt u het leuk om met bezoekers om te gaan, om gastheer of gastvrouw te zijn?  Dan is bijvoorbeeld een functie als conducteur of medewerker horeca echt iets voor u!