Gronings Vuur: Voorstelling Vanhier bij Museumspoorlijn STAR

Gronings Vuur: Voorstelling Vanhier bij Museumspoorlijn STAR

De stoomtrein van Museumspoorlijn STAR is op zaterdag 25 mei het decor van een voorstelling. In de rijdende trein tussen Veendam en Stadskanaal is de audiovertelling Feij te horen.

In het verhaal gaat de tijd terug naar 1930. Feij groeit op in Veendam en doet zwaar werk in Strokartonfabriek De Vrijheid. Hij wisselt brieven uit met zijn broer die vertrokken is naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. Het zet Feij aan het denken: gaat hij zijn broer achterna of blijft hij om er hier iets van te maken?

Het verhaal is ingesproken door acteur Joeso Peters en door vijf leerlingen van Winkler Prins Veendam. Zij zijn gevraagd naar hun toekomstplannen en hoe het is om in Veendam op te groeien. Blijven ze hier of hebben ze andere ideeën? Zo worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden.

Vanhier

Feij is één van de drie voorstellingen die samen Vanhier vormen. Vanhier speelt zich af op drie locaties in de Veenkoloniën in het laatste weekend van mei. In dat weekend klinkt volop muziek en spelen verhalen Vanhier. Drie voorstellingen over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven.

De voorstellingen horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Dit kan in willekeurige volgorde. Dus kies er één of twee óf bezoek ze alle drie om alle verhalen mee te krijgen.

Waar en wanneer?

De voorstelling Feij is op zaterdag 25 mei te bezoeken. Dit kan om 11.00 uur of om 14.30 uur. De andere voorstellingen – Alda en Torf – zijn verspreid over het weekend te zien en horen in Pekela en Stadskanaal.

Toegangskaarten zijn via deze link verkrijgbaar. Daar staat ook meer informatie over de andere verhalen.