Hemelvaartsdag: Stukgoederenvervoer op Nationale Stoomtreindag

Hemelvaartsdag: Stukgoederenvervoer op Nationale Stoomtreindag

Met één druk op de knop bestellen…en vaak binnen 24 uur heb je de bestelling in huis. De pakketdiensten draaien overuren.  Maar vroeger had je geen internet. Ook zag het vervoer van pakketten er heel anders uit. Veel goederen gingen per spoor. Maar hoe ging dat nou? Museumspoorlijn STAR laat dat op donderdag 18 mei 2023 (Hemelvaartsdag) tijdens de ‘Stukgoederendag’. 

Goederenvervoer per spoor

In de eerste helft van de twintigste eeuw was het goederenvervoer per trein op z’n hoogtepunt. Op elk station was wel een goederenloods te vinden en vele bedrijven hadden een ‘spooraansluiting’.  Rangeerlocomotieven verzorgden het vervoer van wagens naar bedrijven. En vandaar uit ging het per (vracht)auto naar de klanten.  Een heel verschil met de pakketdiensten en het containervervoer van vandaag de dag.

Pakjes

Pakketten met de trein mee

Alle kinderen kunnen op deze dag meehelpen met het vervoer van pakjes.  Haal in Stadskanaal een pakje bij de stationsknecht en neen ‘m mee in de trein. Op station Veendam kunnen de pakjes bij de vrachtwagen ingeleverd worden.

Pakjes in de trein

Veel treinen: Nationale Stoomtreindag

Hemelvaartsdag is al jaren Nationale Stoomtreindag. De meeste railmusea in Nederland zijn op deze dag open. Uiteraard rijdt de STAR op deze dag ook met de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam en Nieuw Buinen. Op het emplacement in Stadskanaal komt daarnaast de ‘vuurloze’ stoomlocomotief in actie. Naast de stoomtrein zal er ook een historische dieseltrein rijden. Kijk voor de dienstregeling hieronder.

Kijkje achter de schermen: werk aan het spoor

Hoe gaat het spooronderhoud in zijn werk? Dat kun je ook op deze dag zien in Stadskanaal. Bij het perron staat de werkwagen van ons team Infrastructuur bij het perron. Maak kennis met de wereld van weg en werken. Onze vrijwilligers laten je het graag zien!

Tickets

Koop je ticket via onze kaartjeswinkel.  Kaarten zijn ook te koop op de stations Stadskanaal en Veendam.

Tip: wil je zowel met de trein naar Veendam als Nieuw-Buinen? Of vanaf Veendam naar Nieuw-Buinen? Koop dan een dagkaart!  De dagkaart is de hele dag in alle treinen geldig.

Tijden

Stadskanaal – Veendam – Rode dienstregeling

Stadskanaal – vertrek 10:45 14:20
Bareveld * 11:05* 14:40*
Wildervank – vertrek 11:15 14:50
Veendam – aankomst 11:25 15:00

Veendam – Stadskanaal – Rode dienstregeling

Veendam – vertrek 12:00 15:30
Wildervank – vertrek 12:10 15:40
Bareveld * 12:20* 15:50*
Stadskanaal – aankomst 12:40 16:10

* Halte Bareveld: hier stopt de trein alleen op verzoek! Als u op het perron staat steekt u uw hand op als de trein nadert.  Bent u op een van de andere stations in de trein gestapt? Geef dan aan bij de conducteur dat u te Bareveld uit wilt stappen.

Stadskanaal – Nieuw Buinen – Rode dienstregeling

Stadskanaal – vertrek 12:45 14:00 15:30
Nieuw Buinen – aankomst 13:00 14:15 15:45

Nieuw Buinen – Stadskanaal – Rode dienstregeling

Nieuw Buinen – vertrek 13:15 14:30 16:00
Stadskanaal– aankomst 13:30 14:45 16:15