ProRail schenkt Museumspoorlijn STAR historische seinpaal

Grootste stoomspektakel van Noord-Nederland barst los
5 september 2018
‘Vroege vogel’-rit met locomotief 162 tijdens Stadskanaal onder Stoom
7 september 2018

ProRail schenkt Museumspoorlijn STAR historische seinpaal

ProRail heeft aan Museumspoorlijn STAR een historische rangeerpaallantaarn geschonken. Dit oude sein stond op het emplacement Amsterdam Dijksgracht en werd al tientallen jaren niet meer gebruikt. Met hulp van VolkerRail is het sein uit de grond gehaald en in twee stukken geslepen voor transport naar Stadskanaal.

Wat is een rangeerpaallantaarn?

Een rangeerpaallantaarn is een sein met een lantaarn die gedraaid kan worden op een paal. Het sein geeft toestemming voor het rangeren over diverse sporen. Door spoorwegpersoneel werd het sein, vanwege het uiterlijk, een “rouwbrief” genoemd. Mede omdat er vroeger ook een “rouwbrief” in Stadskanaal stond, is dit een erg mooie aanvulling voor de klassieke beveiliging van het emplacement. Bij gelegenheid wordt het sein opgeknapt en zal dan te bewonderen zijn in Stadskanaal.