Duizenden bezoekers op jubileumeditie Stadskanaal onder Stoom

Duizenden bezoekers op jubileumeditie Stadskanaal onder Stoom

Volle treinen, drukke perrons: dat was de jubileumeditie van Stadskanaal onder Stoom. Duizenden bezoekers kwamen op het ‘stoomfeestje’ van de 25-jarige Museumspoorlijn STAR af.  Grote publiekstrekkers waren stoomlocomotief ‘Bello’ en stoomlocomotief 01 1075.

Volle treinen en bussen

Voor Museumspoorlijn STAR was het alle hens aan dek. Alle beschikbare personenrijtuigen werden ingezet. En ondanks dat konden in bepaalde treinritten niet alle bezoekers een zitplaats vinden. Historische bussen van het Nationaal Busmuseum en Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA) boden extra capaciteit op Veendam-Stadskanaal.   Ook de rondritten in Stadskanaal met de historische T-Fordbus van de HSA zaten continue vol. Datzelfde gold ook voor de rondvaarten met stoomboot “De Jonge Wachter”.

Publiekstrekkers

Stoomlocomotieven-01-1075-en-52-8060-in-Veendam---Foto-Peter-Wijshake

De publiekstrekkers waren dit jaar de meest beroemde stoomlocomotief van Nederland, “Bello” en de grootste en snelste stoomlocomotief van Nederland, de 01 1075.  De ’01’ van was met een trein vol reizigers uit Rotterdam naar Stadskanaal gekomen op de zaterdag en vertrok zondag aan het eind van de middag. Ook de rit van Rotterdam, via de Hanzespoorlijn, Assen en Groningen, trok zeer veel bekijks langs de spoorlijn. In Stadskanaal reed de ‘vuurloze’ stoomlocomotief ritjes op het emplacement.

Afsluiting van het zomerseizoen

Stadskanaal onder Stoom vormde de afsluiting van het zomerseizoen voor Museumspoorlijn STAR. De STAR richt zich nu op het najaar met speciale activiteiten zoals Halloween, Oktobermaand Kindermaand en de Sinterklaasexpress. Eind december wordt het jaar afgesloten met de traditionele winterritten. Over de najaarsactiviteiten wordt binnenkort meer informatie gepubliceerd op deze website.

Foto’s: Peter Wijshake, Elvira Wijshake.