‘Vuurloze’ stoomlocomotief heeft nieuw ‘thuis’ in Stadskanaal

‘Vuurloze’ stoomlocomotief heeft nieuw ‘thuis’ in Stadskanaal

Op donderdag 3 augustus werd de 104 jaar oude ‘vuurloze’ locomotief 6326 overgedragen aan Museumspoorlijn STAR. De in 1913 gebouwde stoomlocomotief is bijna 40 jaar onder de hoede geweest van de Stoomstichting Nederland (SSN) in Rotterdam. Bij de STAR zal deze stoomlocomotief voor het eerst in actie komen tijdens het de jubileumeditie van Stadskanaal onder Stoom op zaterdag 16 en zondag 17 september.

Wat is een ‘vuurloze’ locomotief?

Een vuurloze locomotief heeft geen eigen vuurhaard, maar wordt door een externe stoombron onder stoom gebracht. Met één vulling kan de locomotief – afhankelijk van het gebruik – verscheidene uren zelfstandig rangeerwerk doen.  De locomotief is de enige rijvaardige vuurloze locomotief in Nederland, en ook één van de weinige rijvaardige museaal bewaarde vuurloze locomotieven ter wereld.

Levensloop

Van dit specifieke type locomotief (“ZURDOS”) zijn rond de jaren 1890 t/m 1913 enkele tientallen exemplaren door de fabriek gebouwd en aan industriële bedrijven in o.m. Duitsland, Engeland en Nederland geleverd. De 6326 was één van de laatste door O&K gebouwde locomotief van dit type. De machine begon na aflevering in Nederland haar bestaan bij de margarinefabriek Antoon Jurgens in Oss. In 1973 werd de locomotief bij een zusterbedrijf, de Vereenigde Oliefabrieken te Zwijndrecht (VOZ), definitief buiten dienst gesteld. De locomotief werd daarna enige jaren bij de Stoomtrein Goes Borssele ondergebracht. De SSN nam haar begin 1978 over en werd daarna grondig gerestaureerd. De locomotief kreeg in 1989 grote belangstelling tijdens het railevenement NS-150 in Utrecht, waar zij bijna acht weken onafgebroken met succes dienst heeft gedaan.

De locomotief is opgenomen in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed van de Stichting Mobiele collectie Nederland (nr. 2.000.0151) en heeft daarbij de hoogste status (“A-status”) gekregen.

Nieuw thuis in Stadskanaal

vuurlozeloc01

Alle betrokkenen zijn verheugd dat Museumspoorlijn STAR een nieuwe passende onderdak voor de locomotief heeft aangeboden. Bij de SSN in Rotterdam was de inzet de laatste jaren al vrijwel niet meer mogelijk, met name vanwege de logistieke problemen tijdens de jaarlijkse open dagen. Dat warende enige dagen dat de locomotief bij de SSN onder stoom werd gebracht. In dit opzicht biedt het emplacement van de STAR in Stadskanaal veel meer mogelijkheden.

In het museum

Gedurende de periode dat de locomotief niet bij de STAR wordt ingezet zal de locomotief te bezichtigen zijn in het museum van de STAR. Het museum is op alle officiële rijdagen van de STAR en op afspraak geopend.