Museumspoorlijn STAR stelt historische goederenwagen in dienst

Museumspoorlijn STAR stelt historische goederenwagen in dienst

Op de donateurs- en sponsordag op zaterdag 15 juli heeft Museumspoorlijn STAR een historische goederenwagen in dienst gesteld. Onder toeziend oog van wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal en STAR-voorzitter Pieter Hofstra werd de vers gerestaureerde wagen getoond aan het publiek.

Goederentreinbegeleidingswagen

Deze voormalige NS-wagen, type ‘Dg’ is gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De Dg is van oorsprong een goederentreinbegeleidingswagen. Tot in de jaren ’60 hadden de goederentreinen in Nederland een conducteur. Die knipte in die treinen uiteraard geen kaartjes, maar was verantwoordelijk voor de administratie van de goederentrein. Vaak bestonden de goederentreinen uit veel wagens die op diverse stations achter gelaten werden. Veel bedrijven hadden nog een spooraansluiting en werden zodoende voorzien van hun goederen

Made in Noord-Nederland

Deze Dg heeft Groningse roots. Door de Noord Nederlandse Machinefabriek in Winschoten zijn in de jaren ’50 ruim 200 van deze wagens gebouwd op oude onderstellen. Nadat de conducteursfunctie in goederentreinen werd afgeschaft zijn diverse wagens nog jarenlang door de NS in allerlei functies gebruikt. Deze Dg, met het nummer D2677, is sinds 1997 in het bezit van Museumspoorlijn STAR. Het afgelopen jaar is de wagen door de technische dienst van de STAR helemaal gereviseerd en in de oude NS-uitmonstering teruggebracht.

Energiewagen

Bij Museumspoorlijn STAR heeft de Dg geen conducteursfunctie, maar is de wagen in gebruik als energiewagen. Met deze wagen worden de rijtuigen achter de stoomlocomotief van stroom voorzien. En dat is bijvoorbeeld in het barrijtuig erg handig!

Inzet tijdens het zomerseizoen

De wagen zal de komende weken veelvuldig te zien zijn. Bij Museumspoorlijn STAR is het zomerseizoen losgebarsten en wordt er tot en met 3 september op elke woensdag en zondag gereden.