Restauratie historische goederentreinbagagewagen afgerond

Restauratie historische goederentreinbagagewagen afgerond

Museumspoorlijn STAR uit Stadskanaal heeft deze maand een bijzonder stukje Noord-Nederlandse spoorweggeschiedenis in gebruik genomen. Na een restauratie, die in totaal zo’n drie jaar heeft geduurd,  is goederentreinbagagewagen NS 2677 klaar voor gebruik.

Over de Dg

De wagen, type ‘Dg’, is in 1958 gebouwd door de Noord-Nederlandsche Machinefabriek Winschoten. De wagen staat op een oud onderstel uit omstreeks 1900. Bij de STAR is de Dg in gebruik genomen als aggregaatwagen. In de authentieke roodbruine kleur en voorzien van vele originele details laat de wagen een mooi beeld zien van de NS in de jaren vijftig. Destijds boden de wagens plaats aan de conducteur van de goederentreinen, die hier de wagenpapieren in orde maakte en de trein in de gaten kon houden. De gerestaureerde wagen zal in de meeste treinen tussen Stadskanaal en Veendam te zien zijn.

DG_2