NLdoet 2017 bij Museumspoorlijn STAR weer groot succes

NLdoet 2017 bij Museumspoorlijn STAR weer groot succes

Ook dit jaar deed Museumspoorlijn STAR weer mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet van het Oranje Fonds. In 2017 vond NLdoet plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart. Op vrijdagmorgen stonden tien enthousiaste scholieren van het Ubbo Emmius klaar om aan een grote klus te beginnen: het schuren en schilderen van de tien meter lange tender van stoomlocomotief 52 8082. Een mooie klus!

Stoomlocomotief 52 8082

nldoet01

Deze locomotief staat al sinds 1996 bij Museumspoorlijn STAR en sinds twee jaar wordt er gewerkt aan de restauratie. De bijbehorende tender, waarin de kolen en de watervoorraad vervoerd worden, stond er nog onaangeroerd bij. Alle reden dus om er flink mee aan de gang te gaan. De hele ochtend stond in het teken van het schuren, afkrabben en schoonmaken. Na de middagpauze konden de verfblikken geopend worden en werd de hele “kuip” van de tender weer netjes zwart geschilderd.

Inzet Rotary Stadskanaal

nldoet03

De tweede dag van NLdoet kwam een delegatie van de Rotary Stadskanaal naar de STAR voor het tweede deel van de klus. Naast de kuip moest ook het onderstel immers nog aangepakt worden. Het frame, de voorkant en de achterste bufferbalk werden door vijf enthousiaste leden van roest, bladders en vuil ontdaan en netjes geschuurd. Daarna werden de delen weer netjes roodbruin geschilderd. Tot slot werd de hele kuip van een tweede laag zwarte verf voorzien zodat deze weer goed beschermd is. Een mooie prestatie waar we als STAR zeer blij mee zijn!