Crowdfunding ‘STAR Solar’

Binnenkort volgt op deze pagina meer informatie over de nieuwe stappen die de STAR zet richting verduurzamen! De zonnepanelen wekken inmiddels veel stroom op voor onze Museumspoorlijn, maar daar stoppen we niet! Ook voor de vervolgstappen kunnen we jouw hulp weer goed gebruiken, hierover later meer.

 

 

Auf Deutsch lesen? Hier klicken.

Benieuwd naar het resultaat tot nu toe? Onder aan deze pagina vind je de donatielijst! Wil je jouw naam hier ook bij zien staan? Adopteer ook een paneel en help ons verduurzamen!

De STAR verduurzaamt met “STAR Solar”

Duurzaamheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je onze prachtige oude stoomlocomotief voorbij ziet denderen. Toch is Museumspoorlijn STAR te Stadskanaal hier hard mee aan de slag! Daarom starten we project ‘STAR Solar’: het werkplaatsdak wordt volgelegd met zonnepanelen en daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Een uitgebreide uitleg van het plan vind je hieronder.

Museumspoorlijn STAR is opgericht voor het behoud van de spoorlijn Veendam-Stadskanaal-Musselkanaal en dat lukt ons al bijna 30 jaar behoorlijk goed. We doen dit onder andere door de spoorlijn te gebruiken als toeristische attractie en er met historische diesel- en stoomlocomotieven overheen te rijden, maar ook door allerlei andere initiatieven te ontplooien die op kortere en langere termijn het behoud van de lijn ten goede komen.

De wereld om ons heen verandert, de aarde warmt op en daarmee wordt duurzaamheid steeds belangrijker in onze maatschappij. Vandaar dat de STAR het project “STAR Solar” is gestart om ook een bijdrage te leveren aan deze verduurzaming. Het doel is om een C02 neutrale bedrijfsvoering te realiseren, zodat we nu, maar ook over 30 jaar nog steeds onze historische museumtrein kunnen laten rijden en dat op een verantwoorde manier.

Wat is het plan:

Het plan is om het werkplaatsdak in Stadskanaal te voorzien van zonnepanelen, zodat we alle energie die we op jaarbasis nodig hebben zelf groen kunnen opwekken. In dit plan is ook nagedacht over de benodigde extra capaciteit in de toekomst, onder andere voor het elektrisch op temperatuur houden van de stoomloc tijdens het hoogseizoen. Door de stoomketel op temperatuur te houden gaat deze veel langer mee (behoud van de techniek) en hoeft er veel minder hout en kolen gestookt te worden (minder C02 uitstoot). De ketel is dan namelijk al warm bij aanvang van een rijdag.

Wat is het doel:

Het uiteindelijke doel is om 224 panelen van elk 330 Wattpiek op het dak te krijgen. Daarmee is alle benodigde energie die de STAR op jaarbasis gebruikt voor al haar gebouwen in Stadskanaal (de werkplaats, het museum en het station) en ook het op temperatuur houden van de stoomketel in het hoogseizoen afgedekt. De verwachte jaaropbrengst is 65.000 kWh.

Wat levert het op:

Allereerst natuurlijk een C02 neutrale bedrijfsvoering, maar er zijn nog meer voordelen. Doordat de energie in eigen beheer opgewekt wordt hoeven we deze niet meer in te kopen bij de energieleverancier. Hierdoor zal onze energierekening drastisch afnemen waardoor we extra geld beschikbaar krijgen voor het onderhoud en de revisie van onze collectie, infra en gebouwen. Door ook nog de stoomketel warm te houden in het hoogseizoen gaat deze langer mee wat resulteert in een lagere afschrijving. Een win-win-win situatie dus.

Hoe komt het project tot stand:

Helaas is de STAR financieel niet krachtig genoeg om zo’n ambitieus plan volledig zelf te financieren. Enkele vrijwilligers van de STAR hebben een plan bedacht om dit idee tot een succes te brengen. Allereerst is contact gezocht met diverse leveranciers van zonnepanelen om te komen tot een goed inzicht van de kosten. De STAR heeft gekozen om samen met Buist Solar Technologie dit project te realiseren. Zij hadden niet alleen een financieel scherpe aanbieding, maar dachten ook goed mee over de mogelijkheden. Daarnaast is Buist een ondernemer uit Stadskanaal en samenwerken met lokale partners zorgt wederom voor een lagere belasting op de C02 uitstoot.

Samen met Buist is een projectplan opgesteld en een begroting. Om financieel het plaatje rond te krijgen zullen onderstaande bronnen ingezet worden:

– Eigen middelen STAR
– Bijdrage gebiedsfonds Stadskanaal (subsidietraject)
– Bijdrage Rabobank Coöperatiefonds (Groningse land, subsidietraject)
– Crowdfunding “Adopteer een zonnepaneel en help de STAR”
– Eigen inbreng STAR door zoveel als mogelijk werkzaamheden zelf uit te voeren
– Sponsoring diverse materialen ter uitvoering van het project

Het gebiedsfonds Stadskanaal en het Rabobank Coöperatiefonds hebben inmiddels laten weten akkoord te zijn met de aangevraagde bijdrage en ook de STAR heeft de eigen inbreng inmiddels bij elkaar weten te sparen.

Mocht het project zo succesvol zijn dat we meer geld ophalen dan benodigd voor de zonnepanelen, dan zullen overige gelden ook duurzaam ingezet worden in vervolgprojecten, zoals windenergie, duurzame ledverlichting en isolatie van gebouwen.

Crowdfunding “Adopteer een zonnepaneel en help de STAR”

Tot zover het plan, maar we kunnen het niet zonder jullie hulp! Niet alle benodigde gelden kunnen worden vergaard via subsidies en onze eigen middelen en daarom hebben we deze crowdfunding-actie in het leven geroepen.

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijk de STAR zowel nu als in de toekomst ondersteunen? Adopteer een zonnepaneel! Door een (deel van een) zonnepaneel te kopen ondersteun je ons nu bij het verwezenlijken van dit project, maar door de vele besparingen die hieruit voortkomen draag je indirect de komende 25 jaar bij aan het behoud van ons museum!

Een eenmalige donatie van 1 paneel (€ 100,-) aan dit project levert de STAR over de jaren heen een totale besparing op van €1500,-.
Als dat geen goede belegging is!

We zijn blij met elke bijdrage en daarom krijg je al vanaf 25,- een kleine beloning van ons in de vorm van een STAR-magazine of kalender.

Des te hoger je inleg, des te hoger de beloning!

Elke donatie wordt gekoppeld aan een uniek paneel. Per mail krijg je enkele dagen na je donatie een certificaat met daarop de paneelnummer(s) die je geadopteerd hebt. Dit zal ook op de website worden vermeld (anoniem of op naam afhankelijk van je keuze).

Optie Omschrijving Vergoeding STAR Magazine Vrijkaarten Arrangementen
1 Adoptie 1/4 paneel  € 25,00 JA
2 Adoptie 1/2 paneel  € 50,00 JA 2 retourtjes
3 Adoptie 1 paneel  € 100,00 JA jaarkaart 1 persoon
4 Adoptie 5 panelen  € 500,00 JA Jaarkaart gezin* Dieselmachinist arrangement of voetplaatrit retour
5 Adoptie 10 panelen  € 1.000,00 JA Jaarkaart gezin* Gaststoker of dieselmachinist arrangement of voetplaatritten
  • De gezinsjaarkaart is voor maximaal 5 gezinsleden, waarvan 2 volwassenen en 3 kinderen

Voortgang

Onder aan deze pagina vind je de voortgang van het project en kun je zien wie er allemaal al gedoneerd hebben!

Partners

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande Partners en Subsidiegevers:

Stichting Gebiedsfonds Stadskanaal op Zon
Rabobank Coöperatiefonds Groninger Land
Buist Solar Technologie Stadskanaal
Koflex Hardenberg
Oosterberg

Resultaten

Met de hierboven beschreven subsidietrajecten, onze eigen inbreng en de panelen die tot nu toe al geadopteerd zijn gaat het project in elk geval definitief door! Voor iedereen die al (een deel van) een paneel geadopteerd heeft: heel erg bedankt! Hier zijn we super blij mee!

Maar om ons doel van 224 panelen te behalen hebben we jouw hulp nog wel nodig! Wil je jouw naam hier ook bij zien staan? Adopteer ook een paneel en help ons verduurzamen!

Lijst met donateurs

 

.