Post Schijf komt naar Stadskanaal!

Post Schijf komt naar Stadskanaal!

Yes, alweer hebben we ontzettend leuk nieuws te melden! Een paar jaar geleden ontdekten onze vrijwilligers dat het oude seinhuisje ‘Post Schijf’ op emplacement Groningen waarschijnlijk gesloopt zou worden bij de grote verbouwing en het nieuwe sporenplan aldaar.

Dat konden we niet laten gebeuren natuurlijk! Het seinhuisje uit de tijd van stoomlocomotieven is in dezelfde stijl gebouwd zoals de seinhuisjes vroeger ook op de spoorverbinding Stadskanaal – Ter Apel (in Ter Apel, Musselkanaal Valthermond en Nieuw Buinen) stonden en kan als een broertje of zusje daarvan gezien worden. Precieze bouwtekeningen uit de jaren ‘20 en ‘30 toen het huisje werd gebouwd zijn er niet meer, maar op het gebrek aan een schoorsteen en het aangebouwde wc-huisje na moeten ze haast identiek zijn geweest.


Foto: Groninger Archieven – Het huisje naast de draaischijf, jaren 50

Groningen had een groot stoomdepot waar vele stoomlocomotieven om de beurt werden voorzien van water en kolen. Om te zorgen dat de locomotieven op een efficiënte manier werden verzorgd was het nodig om de rangeerbewegingen van, naar, en op het depot te coördineren. Hiervoor werd een post (seinhuis) gebouwd op de plek waar de depotsporen aansloten op het hoofdspoor. Doordat dit gebouw naast de oude draaischijf lag kreeg het de naam Post Schijf. Ook nadat de stoomtractie was verdwenen bleef het gebouw in gebruik, totdat het in de loop van de jaren 70 een rangeerdersverblijf werd.


Foto: Foto M.E. Kirk, collectie E. Storm – Het huisje is links achter de stoomtrein nog net te zien

Omdat het zonde zou zijn als dit gebouw gesloopt zou worden, (er zijn immers weinig spoorweggebouwen uit de stoomtijd bewaard gebleven) is contact gezocht met ProRail die daarop besloot het gebouw te schenken aan museumspoorlijn STAR. Omdat er geen financiele middelen zijn om een gebouw naar Stadskanaal te kunnen transporteren, is hulp gezocht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Recent kwam het goede nieuws dat het Cultuurfonds vanuit het Appie Baantjerfonds wil bijdragen aan het transport en restauratie met een bijdrage van bijna 10.000,- euro. Nadat ook de gemeente Stadskanaal het groene licht gaf is het bijna zover dat Post Schijf naar Stadskanaal kan komen.

De nieuwe gewenste locatie heeft een mooie connectie met het verleden aangezien daar vroeger een laag seinhuis stond, het gebouw past dus prima op ons emplacement.

De komende tijd zal het transport verder onderzocht worden en zal ook blijken of het geschatte bedrag voldoende is. Enige haast is geboden aangezien het gebouw deze zomer weg moet zijn van de locatie.

Als het gebouw naar Stadskanaal komt zal het worden opgeknapt in de oorspronkelijke toestand, ook hier zal nog zo’n 5.000,- euro ingestoken moeten worden. In principe is Post Schijf in degelijke staat, maar er is wel enige houtrot. Ook wordt het in de passende kleuren geverfd, zal een deur teruggebouwd worden, dakgoten verdwijnen, de latere uitbouw verdwijnt, en er komt weer een schoorsteen op.


Eigen foto: Bewerkte afbeelding met nieuw schilderwerk en schoorsteen

Omdat het kopspoortje iets ingekort moet worden om ruimte te maken voor het seinhuis, wordt van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het (moderne) stootjuk daar te vervangen voor een historisch verantwoord exemplaar, een stootheuvel gemaakt van houten dwarsliggers. op deze plek was tot in de jaren 50 van de vorige eeuw zo’n stootheuvel aanwezig, dus ook dit zorgt weer voor een stukje extra aankleding van ons museumgebied! De stootheuvel zie je op onderstaande plattegrond ook ingetekend.

Een seinhuis hadden wij natuurlijk al, dit kleine seinhuisje krijgt een andere nuttige functie bij ons en wordt een souvenirs- en ijsverkoop.