Revisie rijtuig WR131

Revisie rijtuig WR131

In september is het herstel en revisie van restauratierijtuig WR131 begonnen. Het rijtuig kan hersteld worden dankzij een donatie van 5000 euro van de Rabobank Zuid en Oost Groningen.

Inmiddels is het rijtuig van alle oude verflagen ontdaan en zijn de meeste doorgeroeste stukken plaatwerk uitgeslepen. Deze zullen in de loop van het jaar door nieuw ingelaste plaat worden vervangen. Ook worden alle ruiten vervangen door gelaagd glas, aangezien de bestaande ruiten met draadglas merendeels aangetast of kapot zijn. Daarbij worden de versleten rubbers eveneens vervangen.

Het interieur is gedeeltelijk gedemonteerd om het laswerk te kunnen uitvoeren, daarbij zijn alle banken inmiddels gereinigd en de frames opnieuw geschilderd. Aansluitend is de schilderploeg begonnen aan de tafeltjes. Ook de hele toiletruimte is gedemonteerd, omdat zowel zijwand als vloer hier behoorlijk verrot bleken te zijn.  Ook wordt gewerkt aan het opnieuw aanleggen van de elektrische installatie, waarbij een klein en zuinig aggregaat geplaatst wordt voor de koeling en de verlichting. Ook de techniek wordt grondig onder handen genomen, waarbij begonnen is met het vervangen van een defecte trekwerkveer. De beschadigde buffers en bufferbalk zijn in herstelling. In het najaar zal de techniek aan de onderzijde verder aangepakt worden.

Over rijtuig WR131

Rijtuig WR131 is van origine een postrijtuig van de Deutsche Bundespost uit 1954. Dat is nog duidelijk te herkennen aan de brievenbus aan de buitenkant van het rijtuig. Bij een Duitse museumspoorlijn is het rijtuig omgebouwd tot restauratierijtuig.  In 1994 is dit rijtuig, samen met ander materieel, overgenomen door Museumspoorlijn STAR.

Bij de foto: Op woensdag 14 februari 2018 mocht het rijtuig weer even de frisse buitenlicht opsnuiven. Duidelijk is te zien dat doorgeroeste stukken plaatwerk zijn uitgeslepen.