Diesellocomotief 2454 komt naar Stadskanaal onder Stoom

SOS2017---Stoomlocomotief-01-1075
Museumspoorlijn STAR viert 25-jarig bestaan met Stadskanaal onder Stoom
12 september 2017
De-Bello-van-de-Museumstoomtram-Hoorn-Medemblik-vertrekt-voor-een-rit-naar-Musselkanaal---Foto-Elvira-Wijshake
Duizenden bezoekers op jubileumeditie Stadskanaal onder Stoom
18 september 2017

Diesellocomotief 2454 komt naar Stadskanaal onder Stoom

2454 - Marcel Kukler3

Op dinsdagavond 12 september is per dieplader diesellocomotief 2454 naar Stadskanaal gebracht. Deze voormalige NS-diesellocomotief uit 1955 zal ook in actie komen tijdens Stadskanaal onder Stoom. De 2454 is het afgelopen jaar door een groep vrijwilligers in Haarlem geheel gerestaureerd. Stadskanaal onder Stoom is het eerste publieksoptreden van deze locomotief.

2454 - Michel Roelvink1

Bekend in het Noorden

De locomotief stamt uit de serie 2400 van de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft van dit type in de jaren ’50 ruim 100 stuks van in dienst gesteld. Zodoende konden de spoorwegen snel afscheid nemen van de stoomtractie. De 2400 was dan al snel, samen met de serie 2200, in heel Nederland te vinden voor goederentreinen. Af en toe reden de locs ook personentreinen. Ook op de spoorlijn Veendam-Stadskanaal-Musselkanaal hebben deze locomotieven decennia lang dienst gedaan. Een bekende verschijning dus in het Noorden!

Restauratie

Nadat de locomotieven bij NS in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw buiten dienst zijn gegaan zijn er diverse naar andere landen verkocht. De 2454 kwam in Frankrijk terecht en reed daar o.a. bouwtreinen voor de aanleg van de hogesnelheidslijnen. De afgelopen jaren stond de locomotief in België aan de kant en is door een groep enthousiaste liefhebbers weer naar Nederland gehaald. Bij de Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel Haarlem is er het afgelopen jaar druk gewerkt aan de restauratie en revisie van de 2454. In de geel/grijze NS-uitmonstering van de jaren ’70/’80 is de locomotief weer op de baan verschenen.  Bekijk ook het TV-item van TV Drenthe.

Tijdens Stadskanaal onder Stoom

De 2454 zal op zaterdag 16 en zondag 17 september ingezet worden op de hele spoorlijn van Museumspoorlijn STAR. De locomotief rijdt treinen in combinatie met diesellocomotief 2278 van de STAR.

Foto’s: Marcel Kukler, Michel Roelvink.