Nationale Stoomtreindag: Kijkje in de werkplaats

Moederdag-2017
Moederdag: High Tea in de trein – reserveren niet meer mogelijk
11 mei 2017
concert_deraa
Zondag 18 juni: Concert KamerFilharmonie Der Aa bij Museumspoorlijn STAR
2 juni 2017

Nationale Stoomtreindag: Kijkje in de werkplaats

Werkplaats_STAR2

Altijd al willen weten hoe een stoomlocomotief gerepareerd wordt? En aan welke locomotieven wordt nu gewerkt door Museumspoorlijn STAR? Dat is te zien op Hemelvaartsdag, Nationale Stoomtreindag. Op die dag, donderdag 25 mei, openen de deuren van de werkplaats van de STAR in Stadskanaal. En ja, de treinen rijden ook. Van Stadskanaal naar Veendam en van Stadskanaal naar Musselkanaal.

Locomotieven

In de werkplaats kunnen bezoekers zien hoe er gewerkt wordt aan de stoomlocomotieven 52 8082 en TE5933 (‘Rus’).  Bekijk deze kolossen van dichtbij!  Ook de revisie van de oudste locomotief van de STAR, de Zweedse loc 23 uit 1917, is te zien.

Er worden niet alleen stoomlocomotieven onderhouden, ook diesellocomotieven en rijtuigen. Zo wordt een historisch rijtuig uit 1928 voorzien van een klassiek houten interieur.

Rijdende treinen

Uiteraard rijden de treinen ook. Tussen Stadskanaal en Veendam rijdt stoomlocomotief 52 8060 en tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijdt een historische diesellocomotief.  We rijden op deze dag volgens de rode dienstregeling.

Nationale Stoomtreindag

Nationale Stoomtreindag vindt elk jaar plaats op Hemelvaartsdag. In het hele land zijn railmusea geopend en rijden er historische treinen. Kijk voor een overzicht van railmusea op de website van Historisch Railvervoer Nederland.